Liliana Barbăroșie, reportera anului potrivit revistei VIP magazin

La categoria Reporter Radio

11/03/2016

Este parte a echipei Radio Europa Liberă, are „şcoala” lui Vasile Botnaru, moderează o emisiune de dezbatere politică în care l-a provocat pe Vladimir Voronin la o replică urmată de breşa din PCRM, nu l-a lăsat pe Victor Ponta să-şi facă campanie electorală în Republica Moldova. I-ar plăcea să creadă că cetăţeanul aşteaptă relatarea ei din emisiunea serală ca să se informeze corect, exact aşa cum făcea ea când încă nu era la Europa Liberă.

Liliana Barbăroșie, reportera anului potrivit revistei VIP magazin

Determinantă pentru ea şi cariera sa a fost capacitatea enormă de muncă, capacitate care, fără falsă modestie, o caracterizează. Şi respectul pentru adevăr, fără de care subiectivitatea are toate şansele să o ia razna.

Din momentul în care a realizat ce înseamnă jurnalism obiectiv, a ştiut că vrea să ajungă în una din trei instituţii: fie la BBC (postul avea un birou şi la Chişinău), fie la ProTV, fie la Radio Europa Liberă. Norocul i-a surâs şi a ajuns la Europa Liberă.

A fost criticată mult pentru emisiunea cu ex-premierul României, Victor Ponta. Cică, nu poţi să tratezi aşa un premier al statului vecin care vine cu ajutoare şi cu sprijin. A rămas la convingerea că l-a abordat exact aşa cum era cazul să fie abordat de o jurnalistă liberă. L-a ţinut mai mult pe subiecte legate de regresele democratice din România şi din întreaga Europă de Est, şi nu l-a întrebat despre banii cu care ştia bine că venise şi despre care trâmbiţase toată presa.

A acumulat expertiza necesară ca să poată discerne şi prezenta publicului doar ceea ce contează cu adevărat. E o mare satisfacţie să poţi prezenta evenimentele politice în funcţie de importanţă, să ştii să identifici ce e de interes public şi ce nu, să le plasezi în contextul general potrivit.

Text: Marcel Toma

Foto: Radio Europa Liberă


comments powered by Disqus