New Yorkul ar putea avea cel mai frumos acvariu din lume

O nouă modalitate de a descoperi lumea acvatică

10/05/2016

Arhitectul italian Piero Lissoni și echipa sa de la Lissoni Architettura au câștigat o competiție de proiecte organizată de Arch Out Loud, prin care s-a încercat redefinirea ideii de acvariu public, examinând relația unei astfel de structuri cu mediul urban din New York.

New Yorkul ar putea avea cel mai frumos acvariu din lume

Provocarea lansată participanților a fost aceea de a crea un parc acvatic, care să încorporeze un acvariu și care să redefinească țărmul din New York. Proiectul „Aquatrium“, elaborat de echipa lui Lissoni, constă în două elemente circulare cuprinse în interiorul unui bazin extins. Mai exact, este vorba de două insule „scufundate“ care se extind pe malul râului și care oferă o nouă modalitate de a descoperi lumea acvatică.
oras

Acvariul încorporează opt biodomuri, corespunzătoare oceanelor – Atlantic, Pacific, Indian și Antarctic – și mărilor – Marea Caraibilor, Marea Mediterană, Marea Roșie și Marea Tasmaniei. În centru se află un iceberg, reprezentativ pentru Polul Nord și Sud.
biodom interior

Biodomurile sunt acoperite, la rândul lor, de o „carapace“ care se deschide în timpul zilei și se închide la lăsarea întunericului, îndeplinind funcția de planetariu.
acvariu0 planetariu


comments powered by Disqus