Tudor Arghezi în vocea lui Mircea Albulescu

Actorul s-a ridicat la ceruri

08/04/2016

Mircea Albulescu era unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, era profesor universitar (Doctor în Arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor. În iunie 2013 și-a anunțat retragerea din viața artistică, iar zilele trecute, a decedat în urma unor probleme cardiace. Rasputin.md vă prezintă câteva secvențe din cariera sa.

Tudor Arghezi în vocea lui Mircea Albulescu

S-a născut pe numele adevărat Iorgu Constantin V. Albulescu.  S-a născut la Bucureşti, pe 4 octombrie 1934 şi a fost singurul copil al părinţilor săi. În cartea de identitate este Iorgu Albulescu - numele ales de tatăl său, Vasile Albulescu. În certificatul de naştere este Constantin Albulescu - numele naşului, iar în viaţa de zi cu zi este Mircea Albulescu - numele ales de mama sa.

S-a căsătorit la vârsta de 22 ani cu Maria şi în urma căsniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei. Soţia sa a decedat în anul 2007. Actorul are şi un nepot, Vladimir. La 75 de ani, de dragul nepotului său a învăţat engleză şi să lucreze pe calculator, având propria pagină de web. Actorul a făcut şcoala primară la Liceul „Sfântul Andrei", unde la acea vreme predau călugări din Germania şi se învăţa intens limba germană. Această educaţie l-a ajutat să aibă înclinaţie către ordine şi disciplină.

A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Despre Teatrul Național Radiofonic, în care a întruchipat peste 300 de personaje, spune : “ Dacă 1000 de oameni ascultă…fiecare „vede ” altă piesă. Este receptorul cel mai creator.”

Rolul cel mai drag sufletului artistului este cel din piesa “Danton” de Camil Petrescu. La premiera piesei pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, Dinu Săraru a scris: “Mircea Albulescu –în Danton- o creaţie unică, ilustrând dezlănţuirea unui talent unic. Un moment de referinţă în teatrul românesc modern”.

Mircea Albulescu a murit ieri, la vârsta de 81 de aniActorul era internat de câteva zile în spital. Trupul neînsuflețit al lui Mircea Albulescu va fi depus, sâmbătă, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național. Înmormântarea va avea loc duminică la cimitirul Reînvierea. Mircea Albulescu se confrunta cu grave probleme cardiace. În anul 2014, actorul a fost operat pe cord.

Text: Svetlana T. cu referire la Wikipedia


comments powered by Disqus