Ion Lazarenco, omul ce a înotat 170 km în apă rece și printre meduze periculoase

Omul Anului 2015

09/03/2016

În copilărie a făcut luptele şi judoul, dar nataţia este sportul care i-a adus faima. Din 1998 a început să înoate în bazinul olimpic de 50 metri din Dublin. Locuieşte însă în localitatea Bray, unde merge la sală pentru pregătirea fizică, dar şi în munţii Wicklow. Se antrenează ore în şir zilnic, mai ales înaintea competiţiilor mari, inclusiv în ape îngheţate ca să reziste la frig, pentru a reuşi lucruri pe care alţii, efectiv, nu le pot face. De exemplu: Canalul Nordic, înotat de către Ion pe 11 august 2015. Strâmtoarea care desparte insula Britanică de Irlanda are o lungime de 170 de km, o lăţime 20-40 de km și o adâncime de 272 de metri. Canalul este traversat de curenţi de apă a căror viteză atinge 12 km / h, apa e rece, sunt meduze periculoase şi alte obstacole. În 100 de ani, peste 7000 de oameni n-au reuşit să parcurgă aceşti 170 de km. Doar 24 au izbutit. Unul dintre ei este moldoveanul Ion Lazarenco.

Ion Lazarenco, omul ce a înotat 170 km în apă rece și printre meduze periculoase

O misiune dificilă a avut-o şi pe 20 februarie 2014, în cadrul competiţiei Ice Mile, într-un lac din munţii Wicklow din Irlanda, pe distanţa de doi km. Sportivul nostru s-a calificat al 67-lea din lume la înot în apă glacială de minus 3 grade. Tot în acel an, pe 18 septembrie a înotat 13 ore şi 34 de minute fără întrerupere pentru a trece Canalul Mânecii. Totul a început de pe plaja Shakespeare, în apropiere de stâncile Dover din Anglia cu destinaţia Cap Gris-Nez, Franţa. În aceeaşi zi, alţi patru înotători au ratat această misiune. Nu a fost uşor. Un enorm obstacol pentru traversarea Canalului Mânecii, care reuneşte Marea de Nord cu Oceanul Atlantic, sunt curenţii de aer, fluxurile şi refluxurile. Riscurile pe care trebuie să și le asume orice înotător sunt enorme. Până în prezent, Canalul a fost traversat cu succes doar de peste 1400 de persoane sau aproximativ de trei ori mai puţine decât au reușit să cucerească adevăratul Everest.

„Ideea de a traversa înot Canalul Mânecii mi-a venit după ce am auzit că tot mai mulţi copii din Moldova rămân fără ambii părinţi, plecaţi la muncă peste hotare. Ei au nevoie de ajutorul nostru”, spune cel care continuă să ridice drapelul Moldovei la competiţiile la care participă. Să nu uităm, el a mai traversat Strâmtoarea Gibraltar, lacul din Zürich și a participat la concursul pentru pace organizat în Tunisia.

Ion Lazarenco a înotat şi în Moldova. În 2013 a traversat o distanţă de 238,8 km pe fluviul Nistru. Înotul a durat opt zile, din 20 iunie de la Soroca până pe 28 iunie la Dubăsari. „Nu fac politică, dar oamenii înţeleg contrariul. Am deschis un ONG pe care l-am denumit Nistru unește Moldova” pentru a încerca să facem un viitor mai luminos copiilor noştri. În satul meu natal, vreau să le construiesc copiilor trei lucruri: un teren de joacă pentru copii mici, un teren cu instalaţii pentru antrenament sportiv destinat adolescenţilor şi un teren artificial de fotbal”, a mai spus Ion, care are doi copii. Băiatul, în vârstă de 18 ani, face fotbal, iar fetiţa, în vârstă de 10 ani, înoată.

Ion Lazarenco este membru a trei asociaţii mari pentru traversarea strâmtorilor înotând: Federaţia Înotătorilor a Canalului Englez și a Piloţilor, Asociaţia Înotătorilor din Strâmtoarea Gibraltar şi Asociaţia de Înotători de Lungi Distanţe din Irlanda.

Text: Mihai Sandu


comments powered by Disqus