Kamasutra, mai actuală ca niciodată

6 lucruri mai puţin ştiute despre „Biblia Sexualităţii”

27/07/2016

Kamasutra reprezintă o culegere de texte indiene cu sfaturi despre sexualitate. Scrisă în secolul 4 î.Hr. de înţeleptul Vatsyayana, lucrarea este considerată un adevărat tratat de sexologie. Adesea, Kamasutra este asociată în mod eronat cu explicarea unor poziţii sexuale, însă adevărul e că acestea sunt tratate într-un singur capitol din cele şapte părţi ale manualului. Iată unul dintre miturile legate de cartea dragostei şi a plăcerii.

Kamasutra, mai actuală ca niciodată

Kama înseamnă în sanscrită plăcere sexuală sau senzuală, iar sutra, legi sau reguli. Lucrarea este, în cea mai mare parte, un cumul de sfaturi despre practicile sexuale. Chiar dacă în ziua de azi avem tendinţa să o considerăm adesea o lucrare pornografică, Kamasutra reprezintă mai mult decât atât. Psihologul american Markie Twist, de la Universitatea din Wisconsin, SUA, care a studiat ani la rând scrierile în versuri din Kamasutra, spune că aceste texte antice erau folosite pentru a practica tantra. Termenul „tantra” provine din sanscrită şi semnifică „legătura” sau „uniunea” fizică şi spirituală a unui cuplu şi armonizarea acestuia cu întregul univers. Astfel, practicile tantrice unifică aspectele contradictorii ale sinelui într-un tot armonios. Tantrele hinduse au fost scrise sub forma unor dialoguri între zeul Shiva şi zeiţa Parvati, în care Shiva îi dezvaluie filosofia care stă la baza ritualului tantric, scriu cei de la Adevărul.

1. Nu pune accentul pe acţiunea sexuală 

Tantra urmăreşte două direcţii, Vama Marga, care are legătură cu acele poziţii sexuale complexe, şi Dakshina-Marga, legată de energie, de emoţii şi de partea spirituală a sexului. Astfel, chiar dacă în Kama Sutra apar şi descrieri sexuale amănunţite, aceasta pune accent mai ales pe conectare şi pe atingerea plăcerii emoţionale.

2. Clădeşte intimitatea emoţională fără a implica sexul 

Kama Sutra oferă sfaturi care pot ajuta cuplurile să pună bazele intimitaţii emoţionale fără ca această apropiere să implice în vreun fel penetrarea femeii de către bărbat. Un exemplu sunt tehnicile de respiraţie, în care partenerii sunt îndrumaţi să-şi sincronizeze respiraţia în timp ce se privesc ochi în ochi un timp cât mai lung, fără să se mişte. Aceasta este un tip de meditaţie care poate intensifica senzaţiile şi te poate face mai conştient de ceea ce se petrece cu corpul tău, totul pentru a atinge o stare de excitaţie puternică mai târziu, explică psihologul. 

3. Pune plăcerea feminină pe primul loc 

Chiar dacă este veche de secole, Kama Sutra conţine sfaturi cât se poate de actuale. Textele vorbesc despre importanţa plăcerii feminine şi despre faptul că bărbaţii ar trebui să pună nevoile sexuale ale partenerelor pe primul plan. Aceştia sunt sfătuiţi şi învăţaţi cum să-şi amâne propriul orgasm până în momentul în care femeia a reuşit să atingă climaxul.

4. Redefineşte ideea de sex

 Psihoterapeutul aminteşte de nenumăratele cupluri care nu au o viaţă sexuală împlinită din cauza impresiei că performanţele lor sexuale nu se ridică la nivelul aşteptărilor partenerilor. Kama Sutra, respectiv tantra, vă oferă ocazia să redefiniţi sexul şi să descoperiţi şi alte modalităţi de a vă apropia. „Pur şi simplu încercaţi să vă priviţi, dar fără să vă atingeţi. Este un exerciţiu atât de încărcat de emoţie erotică”, punctează specialistul.

5. Kama Sutra nu este pentru sexul de fiecare zi

Kama Sutra nu este un manual pentru sexul de fiecare zi, pentru că nu se pretează partidelor de 5 sau 10 minute cu care ne mulţumim atunci când nu avem timp sau suntem obosiţi, mai spune psihologul. „Păstraţi Kama Sutra pentru serile liniştite, pentru momentele în care vă puteţi concentra cu adevărat unul la celălalt şi nu sunteţi distraşi de alte evenimente”, recomandă psihoterapeutul specializat în probleme de cuplu şi psihologia familiei.

6. Era un manual citit de virgine

În trecut, învăţăturile din Kama Sutra erau transmise tinerelor fete, virginelor, de femeile experimentate. Dincolo de învăţăturile din Kama Sutra, se spunea că o femeie trebuia să fie pricepută la alte 64 lucruri, printre care mai multe forme de artă, machiaj, arhitectură, dulgherie, scrimă etc. 


comments powered by Disqus