10 alimente vegetariene care, de fapt, nu sunt vegetariene

Să le luăm pe rând!

11/05/2016

Multe alimente consumate de vegetarieni sau vegani conţin substanţe de origine animală de care foarte puţini oameni ştiu. Printre ele se află chiar fructe şi legume: bananele şi alunele.

10 alimente vegetariene care, de fapt, nu sunt vegetariene

10. PARMEZANUL

parmezan

Printre produsele preferate de vegetarieni se află brânza. Mulţi cred că parmezanul este un produs vegetarian, dar nu este aşa. Parmezanul se realizează cu ajutorul unor enzime numite „cheag” sau „chimozină”, care vin din stomacul mieilor tineri şi al viţeilor. Enzima este utilizată pentru a coagula laptele lichid în unt şi zer. Toate brânzeturile dure se realizează cu ajutorul acestei enzime, dar sunt şi altele care folosesc în procesul de fermentaţie chimozina, care este un lactoferment.

9. ÎNGHEŢATA DE VANILIE

inghetata-vanilie

Îţi vine greu să crezi că în compoziţia îngheţatei cu vanilie s-ar putea afla compuşi de origine animală. Totuşi, multe dintre aromele de vanilie au ca ingrediente derivate substanţe provenite de la mosc şi castori. Castoreum este exudatul provenit de la exemplarele mature  de castori din speciile Castor canadensis şi Castor fiber.

8. BANANE
banane

Vegetarieniiveganii sau alergicii la crustacee preferă fructele organice, iar printre ele se află şi bananele. Multe banane nonorganice sunt pulverizate cu un pesticid pe bază de crustacee şi cu un compus ce luptă împotriva bacteriilor care prelungesc durata de depozitare a fructelor. Problema este că acest pesticid pătrunde în coaja de banană şi ajunge pe fruct.

7. SUC DE PORTOCALE

suc-portocale

Multe sucuri de portocale sunt comercializate ca fiind băuturi naturale, dar nu sunt chiar atât de sănătoase. Sucul natural din portocale menţine inima sănătoasă. Unele dintre acestea sunt infuzate cu omega-3, care provenite de la hamsii, tilapia şi sardine. Vitamina D adăugată la sucul de portocale poate să provină din lanolină, o substanţă ceroasă luată din lână de oaie. Aşa că şi în sucul de portocale pot fi sustanţe de natură animală. Cel mai sigur suc de portocale este cel preparat acasă, deşi nu ai nicio certitudine că acele portocale sunt sută la sută naturale.

6. ZAHĂRUL ALB

zahar-alb

Zahărul alb, cunoscut sub numele de zahăr rafinat, nu prea este potrivit pentru vegetarieni sau vegani. Cu toate că zahărul rafinat provine din trestia de zahăr sau din sfecla de zahăr, acesta este procesat cu ajutorul cărbunelui de oase. Trestia de zahăr este de obicei zdrobită pentru a separa sucul de pulpă, apoi sucul este încălzit şi cristalizat, albit şi filtrat cu cărbune de oase, care dă zahărului rafinat aspectul albicios.

5. FASOLE GĂTITĂ
fasole-gatita

Mulţi vegetarieni se bazează pe faptul că fasolea ar fi o sursă bună de proteine. Totuşi,  feriţi-vă să comandați fasole la restaurantele mexicane! Multe din preparate sunt gătite în grăsime de porc, dar şi o parte a conservelor sunt, de asemenea, pregătite în acest fel.  De aceea, dacă vrei să fii sigur că sunt potrivite în meniul unui vegetarian, verifică eticheta!

4. BOMBOANE
hot-tamales

Înainte de a  mânca o cutie întreagă de „Hot Tamales”, priviţi eticheta şi evitaţi produsele care folosesc colorant roşu natural nr.4. Nu sunt bune pentru vegetarieni şi vegani. Acest colorant, cunoscut din punct de vedere tehnic cu numele de carmin, este folosit în iaurturile de fructe, îngheţată etc. Carmin sună destul de inofensiv, dar, de fapt, este extras din zdrobirea gândacilor. Aceştia sunt fierţi în amoniac sau carbonat de sodiu pentru a se extrage respectivul colorant roşu.

3. DROPSURILE
dropsuri

Dropsurile au la suprafaţă un strat dur realizat din şelac. Este o răşină naturală secretată de o insectă din regiunile tropicale şi etichetată „glazuracofetarului” în lista de ingrediente. Substanţa este folosită pentru ojă, fixativ, îngrăşăminte şi produse de lustruit mobila. Unul dintre producătorii care nu folosesc şelac este M&M.

2. BEREA ŞI VINUL
guiness

Poate nu ştiaţi, dar anumite beri şi vinuri fabicate în Marea Britanie conţin o substanţă numită ihtiocol. Este un clei de peşte folosit la limpezirea vinurilor, extras din vezica urinară a unor peşti de apă dulce. Chiar dacă anumite sortimente de vinuri sau bere sunt listate ca bune pentru vegetarieni, ele, probabil, au fost limpezite cu această substanţă. Aşa că mai bine uitaţi-vă pe etichetă înainte!

1. ARAHIDE

arahide

Dacă eşti un fan al arahidelor, al alunelor în coajă, atunci, trebuie să ştii că, de fapt, mai bagi în gură şi aroma copitelor de porc. Anumite firme care comercializează arahide adaugă o gelatină. Astfel, sarea şi condimentele aderă mai bine. Gelatina provine dintr-un colagen recoltat din laptele de vacă sau din oase, copite şi țesuturile conjunctive ale porcului. Aşa că dacă ai impresia că alunele sunt potrivite pentru vegetarieni sau vegani, mai gândeşte-te!






comments powered by Disqus