Victor Chironda, „zidarul” scuarului Cehov

Tinerii schimbă Chișinăul!

16/03/2015

Victor Chironda nu este nici expert, nici specialist în arhitectură, urbanism, inginerie sau design, dar, cu toate acestea, problematica dezvoltării urbane îl interesează. Şi nu se opreşte la jumătate de drum băiatul acesta înalt, brunet şi mereu pus pe treabă, ci încearcă să găsească niște explicații la întrebările care îi apar de fiecare dată când traversează strada.

El ştie că spațiile urbane amenajate corect ar stimula creșterea nivelului de cultură și civilizație al chișinăuienilor. Pentru că moldoveanul nu își permite să arunce mucul de țigară pe o stradă din Roma sau Lisabona, dar cu o plăcere sadică o face în Chișinău. Şi Victor Chironda nici acum nu lasă mâinile în jos, fireşte!

Din contra, şi-a suflecat mânecile şi s-a apucat să reamenajeze Scuarul „Cehov”, care era aproape lipsit de viaţă. Căci gândirea lui este tranșantă ca o tablă de șah. Negru sau alb, fără o cale de mijloc. O nouă viață. Un nou spaţiu pentru copii, pentru îndrăgostiţi sau bătrâni. Bănci, felinare, trotuare şi treceri pietonale. Poze, oaspeţi străini, cascade de râsete şi paşi de anotimp. Pentru că toamna aceasta a venit nu ca o doamnă, ci mai degrabă ca o fată mare, cu paşi mărunţi, agale şi mari promisiuni de viitor. Cu lucruri simple, dar mari. Visul lui a renăscut ca în poveştile cu happy-end şi i-a şoptit la ureche: „Vezi, dacă-ţi doreşti, se poate”. Cei 15 mii de dolari adunați în cadrul campaniei de renovare a scuarului „Cehov” au însemnat un fapt fără precedent pentru Chişinău şi Moldova în general. Profund impresionați, bloggerii au început să scrie rând după rând despre el, jurnaliștii au dat ştiri şi emisiuni despre mobilizarea socială, iar Facebookul gemea de puzderia de like-uri şi share-uri.

Victor a învăţat că mâinile pe care tu le întinzi celor ce au nevoie de ajutor te fac un om integru. Mâinile lui de „zidar”, anume ele au făcut atât de frumoasă acea bucăţică de oraş. Priviți-o ca pe un loc ce, în zilele reci, își ia căldura de la oamenii care îi calcă pragul.

Text: Alexandru Bordian
Foto: VIP magazin


comments powered by Disqus