Fericirea în 5 paşi

Focalizează-te exclusiv asupra ceea ce te face fericit

04/05/2016

Fericirea are multe forme și multe dimensiuni, unii occidentali văzând-o ca pe ceva exploziv, expansiv, iar cei din orient mai degrabă ca pe o stare de mulțumire și pace interioară. Indiferent de punctul de vedere abordat, unul dintre factorii comuni este că fericirea nu este ceva static, ci mai degrabă prezintă o dinamicitate aparte.

Fericirea în 5 paşi

O altă trăsătură comună celor cu zâmbetul pe buze este atitudinea pro-activă și nu una reactivă, acea atitudine care caută soluții în loc să se plângă de probleme.

Desigur, nimeni nu e perfect, tot la fel cum lumea nu este doar albă sau neagră. Ne aflăm cu toții în diferite nuanțe de gri.

Iată aici 5 pași simpli către o viață mai fericită.

1) Nu te mai agăța de rezultate concrete!

Uneori lucrurile nu merg așa cum ne-am propus. Alteori merg total invers decât ne-am propus. Cu cât atitudinea ta este mai relaxată cu atât mai simplu vei putea face față schimbărilor care apar la fiecare pas în viața ta.

2) Definește-ți propriul succes și fericire

Cu alte cuvinte, fii pro-activ! Hotărăște ce îți dorești tu, ce vrei tu, ce te pasionează pe tine și apoi treci la treabă. Cei mai mulți oameni au dificultăți majore la acest punct, însă dacă ai reușit să treci de el, dacă ai reușit să afli care este DE CE-ul tău, atunci nimic nu îți poate sta în cale. O carte excelentă care te poate ajuta în această direcție este „Întreabă-te De Ce” de Simon Sinek.

3) Focalizează-te exclusiv asupra ceea ce te face fericit

Unii puritani or să spună că ignori problemele însă nu este deloc așa. Pot să iau la cunoștință că există lipsuri sau neajunsuri dar în loc să mă focalizez pe ele, aleg să văd ce pot face mai bine, unde pot să cresc mai mult. Concentrarea atenției tale asupra unui subiect îl face să crească și să se dezvolte. Pe ce vrei să te concentrezi deci? Pe defecte sau calități?

4) Fii recunoscător pentru ceea ce ai

Putem oricând să ne plângem de ce avem (să fim reactivi), dar adevărata eliberare vine din a ne bucura de ce avem, scrie Cariereonline. Dar din dar se face rai. Este vorba desigur de atitudine, care ne poate ridica sau doborî. Atunci când ești recunoscător, ești deschis să primești și să accepți lumea așa cum este, cu toate imperfecțiunile sale iar asta generează în tine mult mai multă pace și sănătate decât orice altceva.

5) Pune „Important” înaintea lui „Urgent”

Motivul este unul simplu. Urgențe există pentru că nu ai făcut ce era cu adevărat important. Nu vorbim aici de cazuri de forță majoră, de situații de urgență deși, sunt convins că mulți au această percepție vis-a-vis de fiecare zi din viața lor. Fă un pas „înapoi” și privește situația din alt unghi, din altă perspectivă și vei vedea că lucrurile pot să arate și altfel iar tu poți să rămâi liniștit chiar dacă în jurul tău pare că totul se năruie.


comments powered by Disqus