SUA schimbă bancnotele de 20 de dolari

Harriet Tubman va fi prima femeie de culoare inclusă pe o bancnotă americană

21/04/2016

Activista Harriet Tubman va fi prima femeie care va apărea pe o bancnotă americană pentru mai mult de un secol. Ea s-a născut într-o familie de sclavi în jurul anului 1820 și a ajutat sute de alți slcavi ca să scape de robie, din acest motiv, Trezoria de Stat al SUA a prezentat un proiect de lege prin care propune ca imaginea Harrietei să apară anume pe bancnote de 20 de dolari.

SUA schimbă bancnotele de 20 de dolari

Ea îl va înlocui pe fostul președinte Andrew Jackson, un fost proprietar de sclavi. Trezoreria mai anunță a renunțat că a renunțat la imaginea lui Alexander Hamilton, unul dintre fondatorii sistemului financiar american, de a apărea pe bancnotele de 10 $. Această decizie însă a provocat multe reacții, așa că în timp ce doamna Tubman va apărea pe partea din față a bancnotei de 20 $, imaginea președintelui Jackson se va muta pe partea din spate.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a spus că Harriet Tubman a fost „nu doar o figură istorică, ci și un model pentru democrația noastră."
„Povestea ei incredibilă de curaj și angajament față de respectatarea drepturilor fundamentale demonstrează întruchipează idealurile democrației pe care națiunea noastră le celebrează", a adăugat el.

Și imaginile unor alte activiste ce au luptat pentru respectarea drepturilor femeilor - Lucretia Mott, Sojourner Truth, Susan B Anthony, Elizabeth Cady Stanton și Alice Paul vor apărea pe bancnotele americane, doar că pe spatele celor de 10 $.

Mai mult, și pe bancnota de 5 $ pe care la moment apare Abraham Lincoln, va fi modificată. Pe partea verso a acesteea vor mai fi înfățișați lideri importanți din istoria Statelor Unite, inclusiv cantărețul Marian Anderson, fosta prima doamna al SUA Eleanor Roosevelt și chiar Martin Luther King.

Imaginile cu femei au mai apărut pe hartiile de valoare americane. Prima doamna Martha Washington a fost înfățișată pe certificatul de argint de $ 1 în 1891-1896, și Pocahontas a apărut într-o fotografie de grup pe bancnota de 20 $ prin 1865-1869.

Svetlana T.


SUA schimbă bancnotele de 20 de dolaricomments powered by Disqus