Autosabotarea profesională: 7 lucruri care îți pun în pericol cariera

Fă primul pas pentru a evita un eșec profesional.

05/04/2016

Este adevărat că nu poți controla tot ceea ce se întâmplă în viața ta, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale. Cu cât realizezi mai repede că nu trebuie să lași totul la voia întâmplării și că ești responsabil pentru greșelile pe care le faci, cu atât mai ușor îți va fi să le eviți pe viitor.

Autosabotarea profesională: 7 lucruri care îți pun în pericol cariera

Același lucru se aplică și în cazul carierei. Cu alte cuvinte, poți prelua frâiele depunând mai mult efort și timp pentru a identifica și a anticipa lucrurile care îți sabotează dezvoltarea profesională. Iată câteva greșeli cărora trebuie să le acorzi mai multă atenție.

1. PromiȚi mai mult decÂt realizezi

Conform Linkedin, faptul că nu îți poți respecta o promisiune față de clienții sau șeful tău le poate lăsa acestora o impresie proastă. Poate că le-ai promis că poți duce până la capăt un proiect dificil sau că poți respecta un anumit deadline; chiar dacă ai fost sincer întrucât credeai că poți face acest lucru, există posibilitatea ca efortul tău să nu fie apreciat în cazul în care nu vei reuși să îți atingi obiectivul.

Problema apare atunci când îți încurajezi șeful să aibă așteptări mai puțin realiste legate de munca ta, promițându-i lucruri pe care nu le poți realiza de fapt. Cunoaște-ți limitele și evită să exagerezi când vine vorba de rezultatele pe care le poți obține.

2. TrĂieȘti în umbra Șefului tĂu

Ideal ar fi să te înțelegi cât mai bine cu șeful tău; dezvoltarea unei relații bazate pe respect și apreciere este indispensabilă pentru o carieră de succes. Însă, potrivit Monster.com, în cazul în care te bazezi prea mult pe relația cu șeful tău, s-ar putea ca la un moment dat acesta să îți eclipseze identitatea. Se poate întâmpla să nu fii apreciat pentru munca ta valoroasă ci să fii recunoscut doar pentru faptul că te-ai apropiat de angajator.

3. Nu ieȘi din zona ta de confort

Nimic bun nu poate rezulta din momentele în care te complaci într-o stare de stagnare. Și când trec săptămâni, luni și poate chiar ani fără să faci o schimbare în ceea ce privește cariera ta, cel mai probabil îți irosești potențialul. Gândește-te că fără schimbare nu poți evolua pe plan personal și profesional și lărgește-ți orizontul învățând cât mai multe lucruri noi și aplicând aceste cunoștințe la jobul tău.

4. Îți spui cĂ nu poȚi termina o anumită sarcinĂ

Poate crezi că nu poți termina sarcina pe care ți-a dat-o șeful tău și ca urmare a acestui fapt refuzi să te apuci de ea. Ce faci dacă totuși ai fi putut rezolva problema respectivă? Este vorba despre o oportunitate ratată pentru care nu mai poți da timpul înapoi. Încearcă și dă-ți o șansă, în ciuda convingerilor tale despre abilitățile pe care le deții. Dă tot ce ai mai bun din tine și nu riști astfel să trăiești cu regrete.

5. LaȘi succesul să Ți se urce la cap

Este posibil să ajungi în acel punct al carierei tale în care totul merge perfect; ba mai mult decât atât simți că succesul de care ai parte va ține la nesfârșit. Gloria ta poate fi însă temporară iar faptul că ți-ai atins țelurile nu ar trebui să justifice însușirea unei atitudini delăsătoare. Nu te mulțumi niciodată doar cu rezultatele bune pe care le-ai obținut în trecut, ci încearcă să îți setezi noi obiective profesionale.

6. AdopȚi o atitudine pesimistĂ

În momentul în care te lași influențat de gândurile negative nu mai poți privi imaginea de ansamblu. Practic, te limitezi singur și îi afectezi și pe cei din jurul tău fie că este vorba de colegi sau de șeful tău. Privește dincolo de problemele care apar la muncă și pune-ți cât mai multe întrebări care să te ajute să adopți o perspectivă clară dacă nu chiar optimistă: cum ai aborda altfel obstacolele dacă ai putea fi obiectiv?

7. AȘtepȚi momentul perfect

Cum știi când este momentul perfect pentru a acționa dacă nici măcar nu încerci să faci ceva? Conform Businessinsider.com, angajații care tot amână terminarea sarcinilor așteptând să apară circumstanțele potrivite pentru a se apuca de treabă sunt mai puțin productivi. Chiar și o scurtă așteptare te poate face să pierzi oportunități importante.


comments powered by Disqus