6 greșeli pe care le faci când îți cauți un job

Aștepți ACEL telefon

16/03/2016

Să îți cauți de lucru poate fi, în multe dintre cazuri, un job fulltime. Între două căutări și alte câteva networking-uri, este ușor să devii copleșit de situație. În timp ce munca grea și asiduă de a vâna un job nu are substitut, revista CARIERE îți prezintă 5 tips-uri pe care este musai să nu le faci dacă vrei să fii mai eficient cu timpul pe care îl ai la dispoziție.

6 greșeli pe care le faci când îți cauți un job

Să aplici la joburi pentru care nu ești calificat.  

Dorești să ai un job și, pentru asta, începi să aplici la tot ce îți iese în cale. Problema este însă că fiecare angajator are un set de criterii pentru fiecare post pe care îl pune la bătaie și, te va elimina „din prima”. Prin urmare, tot ce vei obține va fi niște timp pierdut (al tău și al respectivului HR).  

Nu îți extinzi criteriile de căutare.  

Majoritatea celor care își caută job o fac doar online. Și tu faci asta, recunoaște! Dacă vrei să ai mai multe șanse (de câștig) încearcă, în schimb, să îți setezi alerte de email de pe site-urile de recrutare, să fii astfel la curent cu tot ce apare nou în domeniul vizat. Ca să ieși din această sferă încearcă să participi și la evenimente de networking ori la târguri de joburi.  

Aplici la joburi pe care, de fapt, nu le dorești.  

Te plictisești? Mai citește o dată ce am scris la punctul 1.  

Trimiți CV-uri și scrisori de intenție în masă.  

Până la urmă vrei să captezi atenția angajatorilor, nu? Trimițând ceva generic singura atenție pe care o vei capta va fi din partea Recycle Bin-ului.   Scrisoarea ta de intenție trebuie să fie personalizată pentru postul pentru care aplici. Să încerci să scoți în evidență atributele (din CV) care te-ar face util la jobul vizat.   Asta nu înseamnă nici pe departe să inventezi pentru a corespunde cerințelor respective, ci să îți adaptezi capacitățile și să îți formulezi scrisoarea de intenție astfel încât să pui accentul pe ceea ce deții deja și care s-ar potrivi jobului respectiv.  

Aștepți ACEL telefon.  

Ți s-a pus pata pe un job, ai reușit să te vezi cu angajatorii, la un prim interviu, ți-au promis un telefon iar tu ai o preocupare nouă: să stai cu ochii pe celular. Încetează să mai faci asta!  Un interviu care a decurs bine nu înseamnă că te califică pentru a obține jobul respectiv. Mai caută, mai aplică, mai participă la interviuri. Va veni și un telefon, la un moment dat.  

Atașezi scrisoarea de intenție.  

De ce e greșit? Pentru că majoritatea angajatorilor nu se vor obosi să o deschidă și vor sări direct la CV. Astfel, ratezi o bună șansă de a-i convinge că ești omul potrivit.  Transformă corpul mesajului într-o scrisoare de intenție scurtă și la obiect și vei avea mai multe șanse de a-i atrage atenția!


comments powered by Disqus