S-a găsit o colecție de poze din arhiva monarhiei britanice

Vezi câți președinți americani a cunoscut Elizabeta a II-a

20/04/2016

De-a lungul guvernării sale, regina Marii Britanii a cunoscut 12 președinți americani, și s-a întâlnit de mai multe ori cu toți, cu excepția unuia. Lyndon B. Johnson, cel care a preluat conducerea statului american după asasinarea lui J.F. Kennedy în 1963, nu a pășit niciodată pragul palatului monarhic englez.

O colecție de poze de arhivă prezintă parcursul întâlnirilor oficiale ale Elizabetei a II-a de-a lungul deceniilor, cu liderii celui mai apropiat aliat al Marii Britanii.

În 1951 prințesa Elizabeta întreprinde o călătorie în Washington și îl cunoaște pe Harry S. Truman, care încă ocupa Oficiul Oval când ea a preluat coroana și sceptrul. 

În timpul primei sale vizite oficiale, deja ca și regină (1957), Elizabeta a II-a se vede cu Dwight D. Eisenhower. Ei s-au revăzut în Canada, în 1959, și au călătorit împreună chiar pe iahtul regal „Britannia”. Se zvonește că între regină și Eisenhower exista o relație foarte apropiată, și chiar că el ar fi fost invitat la Castelul Balmoral, reședința regală din Scoția.

J. F. Kennedy și soția sa Jackie au luat prânzul cu regina și Ducele de Edinburgh la Palatul Buckingham în iunie 1961, la fel ca și Richard Nixon în februarie 1969.

În 1976 are loc o întâlnire cu Gerald Ford în SUA, iar în 1977 este fotografiată alături de Jimmy Carter, aflat în Londra la acel moment.

Ronald și Nancy Reagan s-au oprit la castelul Windsor în 1982, unde regina și șeful american au savurat o plimbare frumoasă pe cai, o veche pasiune a celor doi, în parcul castelului. Ei s-au revăzut ceva mai târziu, în 1983, pe tărâmul american deja.

În 1989, George Bush Senior a cinat în Palatul Buckingham, iar în 1991 regina îi face o vizită în America.

Bill Clinton și soția sa Hillary, cea care acum e în plină campanie electorală, s-au întâlnit cu regina de mai multe ori, la fel ca și George W. Bush.

Despre relația Elizabetei a II-a cu actualul președinte american, Barack Obana se spune că este una amicală. 


comments powered by Disqus