Premiul Nobel pentru Literatură 2016 merge la Bob Dylan

Voi ce părere aveți?

13/10/2016

An de an, discuțiile în jurul Nobelului pentru Literatură se intensifică atunci când se apropie acordarea premiului, atât în mass-media locală și internațională, cât și pe rețelele de socializare. Au fost atâtea pariuri și pronosticuri zilele acestea, cu atâtea argumente și simpatii, ca ulterior să vină ziua în care se va afla câștigătorul, ceea ce, în cele din urmă, s-a și întâmplat.

Premiul Nobel pentru Literatură 2016 merge la Bob Dylan

Astăzi, 13 octombrie, la ora 14:00 (ora României), Sara Danius, secretar general al Academiei Suedeze, a anunțat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2016, la Stock Exchange. Acesta este nimeni altul decât Bob Dylan. Pot să spun că e o alegere cel puțin surprinzătoare, scriu cei de pe Bookaholic.ro.

Justificarea a fost următoarea: „pentru că a creat noi expresii poetice în marea tradiție muzicală americană” (”for having created new poetic expressions within the great American song tradition”). Mai mult, secretarul general al Academiei Suedeze a spus că Dylan este “A great sampler… and for 54 years he has been at it, reinventing himself” și că “An extraordinary example of his brilliant way of rhyming, putting together refrains, and his brilliant way of thinking”.

bob-dylan-nobel-2016

Poetul va primi, pe 10 decembrie, atunci când este programată gala de decernare a premiilor Nobel, 8 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 923,179.20 de dolari) și o medalie de aur.

bob-dylan

Sursă foto

Anul acesta, Academia Suedeză a înregistrat 220 de propuneri pentru acest premiu. Mi-e tare greu să cred că Bob Dylan este, totuși, cea mai bună alegere. Mă scuzați, muzician valoros, poet extraordinar, într-adevăr, dar, pe bune acum, sunt mai multe cărți scrise despre el decât de el.

În fine. Îi puteți citi, dacă doriți, următoarele cărți, toate apărute la Editura Humanitas: Cronica vieții mele (vol. I, traducere de Dan Silviu Boerescu, colecția „Raftul Denisei”, 2015), Tarantula (prefaţă de Mircea Cărtărescu, traducere şi note de Sorin Gherguţ, colecția „Raftul Denisei”, 2014) și Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu (colecția „Poezie”, 2012).

suflare-in-vant_1_fullsize

Cu live stream pe siteYouTube și Facebook, cu tot felul de informații mai noi sau mai vechi (de pildă, interviul acesta cu Peter Englund, secretar al Academiei Suedeze, care răspunde la 15 întrebări frecvente despre premiu, republicat acum, după 3 ani) despre laureații Nobelului pentru Literatură din anii trecuți, Academia Suedeză își face treaba ca la carte, comunică foarte bine cu publicul și face un spectacol fain din fiecare anunț, în fiecare an. Prinde pe toată lumea febra Nobelului, nu-i așa? Mai ales că, anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură a fost ultimul anunțat, lucru ce nu a făcut decât să crească suspansul.

Clădirea Stock Exchange, unde a fost anunțat Nobelul pentru Literatură 2016

Clădirea Stock Exchange, unde a fost anunțat Nobelul pentru Literatură 2016

Vă reamintim ultimii cinci laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: în 2015, bielorusa Svetlana Alexievici; în 2014, francezul Patrick Modiano; în 2013, canadiana Alice Munro; în 2012, Mo Yan; iar în 2011, Tomas Tranströmer. O listă completă cu toți câștigătorii găsiți aici. Informații despre cum decurge alegerea anuală a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură găsiți aici.

Faimosul site de pariuri Ladbrokes avea, acum două zile (pentru că astăzi nu l-am mai putut accesa), următorul top 10 de scriitori, posibili laureați: Ngũgĩ Wa Thiong’o (cu o cotă de 4/1), Haruki Murakami (5/1), Adonis (6/1), Philip Roth (12/1), Jon Fosse (12/1), Ko Un (14/1), Don DeLillo (14/1), Javier Marias (16/1), Ismail Kadare (20/1), Joyce Carol Oates (20/1). În urma votului de pe Bookaholic, unde 292 de cititori și-au exprimat favoriții, scriitorii de pe primele cinci locuri au fost Murakami (cu 26%),Cărtărescu (cu 20%), Kundera (cu 11%), Amos Oz (cu 7%) și Philip Roth (cu 6%). Am greșit, din nou, cu toții, Academia Suedeză continuă să ne uimească. 

Fiind anunțat Nobelul pentru Literatură, o veste tristă a trecut aproape neobservată: Dario Fo, și el laureat al Nobelului în 1997, a murit astăzi, la vârsta de 90 de ani. Mai multe despre scriitor, pe pagina sa de Wikipedia. În România, abia i-a fost lansat un nou romanFiica papei, apărut la Humanitas Fiction.

Pe final, vă lasăm cu… Bob Dylan. 


comments powered by Disqus