Rodica Madan: „Când macaralele sunt cu fața spre cer, Basconslux construiește visuri”

Femeia în afaceri

14/09/2015

Ea nu e ca pisoiul ei alb și pufos care, în acest timp, probabil că își flutură coada peste „Secretul” Rhondei Byrne de pe sofaua din living, acolo unde Rodicăi îi place să se reculeagă. Nu e nici femeia căreia să-i pese de botinele ultramoderne care tocmai i s-au umplut de nisip și i s-au ros de pietrișul de sub tălpi, și nici de casca ce îi ciufulește părul. Contează doar liniștea acestei clipe petrecute pe șantier când, printre razele unei veri târzii, își vede visul cu propriii ochi – să muncească, încă de la 17 ani, alături de tatăl său în cadrul companiei de construcții „BasConsLux”, pe care el a fondat-o în 2003. Rodica își înalță privirea spre clădirea ce în curând va fi casa de vis a sute de moldoveni și o prinde gândul că o afacere în construcții e mult mai mult decât un simplu proiect 3D lăsat pe biroul unui viceprim-director. E însăși viața.

Șaptesprezece ani e vârsta pe care multe femei o asociază cu prima dragoste, cu primul sărut. Să înțeleg că tu asociezi această vârstă cu perioada în care, acum zece ani, ai devenit, oarecum, femeie de afaceri?

Într-un fel, însuși momentul în care am ajuns să muncesc în domeniul construcțiilor e „prima mea dragoste” (zâmbește), pe care am moștenit-o de la tatăl meu, Nicolae Madan, proprietarul companiei „BasConsLux”. Până la fondarea ei, tata, de asemenea, muncise în domeniul construcțiilor și, văzându-l în procesul de lucru, încă de mică eram curioasă să aflu cum se face o casă. Pe atunci, constructorul de jucărie și puzzle-urile îmi satisfăceau cumva această sete de a cunoaște. Simțeam cum, treptat, tata mă molipsea cu pasiunea lui pentru acest domeniu. De exemplu, când compania familiei noastre era la început de cale, eram nerăbdătoare ca, după orele de liceu, să vin pe șantier și să-l urmăresc pe tata cum construiește visul a zeci de mii de moldoveni de a avea o locuință urbană. Așa am ajuns să îndeplinesc, alături de fratele meu, Vlad, funcția de viceprim-director al companiei și mă ocup de tot ce vizează Secția marketing.

Care e rolul companiei „BasConsLux” pe piața imobiliară din Moldova?

Pentru că timp de 12 ani investim în această țară, contribuind enorm la bugetul de stat și oferind un trai și salariu decent celor 860 de angajați ai companiei, „BasConsLux” și-a câștigat binemeritat rolul unui important investitor pe piața imobiliară autohtonă. Din 2003 până în prezent, am dat în folosință peste 14 complexuri, iar, în momentul de față, altele opt sunt în fază de lucru. Cele mai importante proiecte realizate de noi sunt clădirea cu zece niveluri de pe str. Eminescu 39, care e primul nostru succes, apoi complexul locativ de pe str. Lev Tolstoi 24 / 1, unde se află și sediul companiei noastre; clădirea de pe bd. Mircea cel Bătrân 39, aceasta din urmă fiind cel mai complex ca volum de muncă.

Cum a evoluat compania familiei Madan din 2003 până în prezent?

„BasConsLux” a evoluat frumos, făcând față cu demnitate situațiilor de criză pe care le-a avut de întâmpinat economia Republicii Moldova. Astfel, ne-am menținut constant pe piață datorită echipei noastre de angajați calificați, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, care, în ciuda unor oferte tentante pe șantierele din afara țării, au rămas loiali companiei noastre. În acești ani, ne-am fortificat imaginea de companie competitivă. Astfel, nu ne sperie concurența, care, deși este mare, ne impulsionează să muncim mai mult și mai bine, ca, într-un final, să aibă de câștigat atât clienții, cât și noi, acumulând mai multă experiență.

De ce clienții aleg „Basconslux”?

Punem accent pe calitatea lucrărilor și a materialelor, cât și pe siguranța clădirilor, deci a mediului – cred că astea sunt motivele principale din care clienții aleg compania noastră. În plus, ofertele noastre sunt avantajoase și prin faptul că aproape toate proiectele la care muncim se desfășoară în cele mai bune zone ale capitalei, cu cea mai sporită vizibilitate și cea mai accesibilă infrastructură. Abordarea noastră față de clienți este prietenoasă și obișnuim să păstrăm relația de amiciție cu ei chiar și după mulți ani de la vânzarea locuinței. Le oferim accesul la informație cu privire la activitatea și ofertele noastre, în special prin intermediul site-ului nostru, constructii.md, pe care l-am relansat recent. Și tot noi le oferim consultanță sau recomandări când aceștia sunt în căutare de designeri și de alți specialiști din domeniul construcțiilor.

Ce amintiri te leagă de momentul când ai reușit să vinzi primul apartament?

Primul cumpărător s-a dovedit a fi un prieten de-al tatălui meu, care, văzându-mă lângă pereți proaspăt tencuiți, betoniere și saci cu gleturi, m-a întrebat amuzat ce face o puștoaică de 17 ani acolo. Eu, cu o seriozitate ce te face să râzi, i-am zis că încerc să vând un apartament. Așa că el, mai în glumă, mai în serios, m-a provocat să-l conving să cumpere locuința. Provocarea lui mă ambiționase – mă pregătisem vreo trei luni ca să-mi elaborez o strategie de vânzare. Și a mers. Totuși, uneori cred că el ar fi cumpărat apartamentul chiar și dacă aș fi dat dovadă de calități de vânzător mai slabe. Cert e că gestul lui m-a încurajat și m-a făcut cea mai fericită adolescentă.

Peste 70 % din personalul companiei „BasConsLux” e compus din bărbați. Cum te simți tu muncind într-un mediu tipic masculin?

Mulți bărbați din Moldova mai cred că o femeie nu este în stare să aibă funcții de conducere. Ei trăiesc cu prejudecata că suntem fragile, prea emotive și întotdeauna depindem de bărbați. Pe de altă parte, din păcate, și femeile exagerează uneori și-i fac pe bărbați să-și piardă calitățile. Dincolo de asta, muncind printre bărbați, mă simt puternică și utilă și cred că, în business, la fel ca într-o familie, bărbații și femeile trebuie să creeze împreună, să se completeze reciproc.

Cât de dură ești în calitate de șefă?

Cred că sunt mai degrabă corectă decât dură. M-ai făcut să-mi amintesc de un caz un pic nostim. Odată, m-am dus pe șantier într-o zi obișnuită de muncă, atunci când zidarii dau zor. Am surprins un muncitor încălcând niște reguli și desigur că îi făcusem observație, însă el, contrariat, mă privise nițel obraznic, apoi mă întrebase: „Hei, domnișoară, cine ești ca să-mi dai indicații?!” După ce mă prezentasem, spiritele se calmaseră. Acel bărbat muncește la noi până în prezent pentru că e bun, dincolo de unele mici incidente. În plus, pentru că sunt de fire autocritică, deseori mă întreb unde e și partea mea de vină. Și mă gândesc că dacă în acel caz m-aș fi prezentat de la început, angajatul nu ar fi avut un răspuns nepotrivit. Ca atare, încerc să comunic mai des cu angajații companiei noastre și pun accentul pe sinceritate.

Cum ai descrie domeniul tău de afaceri?

E greu, dar fascinant. Într-un moment mai trist, întrebându-l pe tata dacă ar renunța vreodată la construcții, mi-a spus că a te lăsa de construcții înseamnă a renunța la viață, la viitor. De câte ori pleacă în țări străine, el nu se fixează atât pe arhitectura orașelor, cât pe faptul că acolo se construiește ceva. Făcând o călătorie împreună cu el la Londra, am urcat pe roata London Eye, de unde se vede tot orașul, am zărit niște macarale și atunci el mi-a spus: „Atât timp cât ele sunt ridicate și oamenii muncesc pe șantier, țara are economie, evoluție, continuitate, deci viață”. Așa că, la fel ca tatăl meu, oriunde aș pleca în lume, încerc să găsesc cel puțin o macara cu fața spre cer.

Care e cel mai dificil, dar și mai palpitant aspect în businessul imobiliar?

Să muncești cu oamenii. Pe de o parte, trebuie să întrunești calitățile necesare pentru a-ți construi o echipă solidă, pe care să poți conta oricând, pe de altă parte, calitățile care să te ajute să comunici ușor cu potențialii clienți. Dar deoarece clientul din Moldova este unul nerăbdător, trebuie cel puțin tu, ca ofertant, să dai dovadă de răbdarea de a-i explica faptul că procesul de construire a unei case e unul anevoios, care depinde atât de factori tehnologici, cât și juridici etc. Totuși, oricât de ciudat ar părea, mă bucur că avem un client pretențios. Așa, devenim mai buni în munca noastră.

În afară de management, ce știi să faci cu propriile mâini în domeniul construcțiilor?

Deși am o satisfacție enormă să urmăresc cum lucrează „furnicarul” BasConsLux pe șantier, nu mă tem să muncesc eu însămi. De exemplu, dacă, mai în glumă, mai în serios, m-ar invita vreun amic la o „clacă”, aș veni cu mare plăcere. Știu cum se face fundația unei case. De mică am văzut cum se toarnă betonul pentru pardoseală, cum se cerne nisipul, care sunt proporțiile de nisip, apă și ciment pentru un mortar de calitate. Dar m-aș oferi să ajut și la bucătărie – cel mai bine mă pricep la clătite.

Zici că majoritatea moldovenilor visează la o casă marca „BasConsLux”. Dar cum arată casa ta de vis?

Chiar dacă muncesc la o companie ce construiește apartamente de lux, visez la o casă simplă, în care să predomine nuanțele naturii, parfumul discret al florilor din grădină și o ordine ușor „deranjată” de hârjoneala animalelor de companie. E o casă cu un cămin în care lemnele chiar trosnesc.

Care odaie te inspiră cel mai mult?

Îmi place livingul. E spațiul luminos și cald care îmi oferă mult mai mult confort decât îmi poate oferi propriul dormitor. Acolo pot să moțăi cu o carte în mână sau cu o cană de ceai aburind pe măsuță.

Unde sau când îți găsești liniștea interioară și cum te odihnești, că tot suntem în luna august?

Optez pentru turismul medical și mă odihnesc sănătos, în conexiune cu natura, departe de orice vicii, tehnologii, purificându-mi corpul și mintea. Dar îmi pot găsi liniștea interioară și într-o simplă zi de duminică. Pentru mine, aceasta e ca o zi de reculegere. Orașul e mai liniștit, fără ambuteiaje și fac o plimbare până la șantier. Îmi pun casca și mă duc acolo unde oricine vede câteva coloane abia turnate sau un schelet de armătură urât, eu văd visul a mii de moldoveni de a locui într-o clădire chișinăuiană. Privesc totul în perspectivă. E o stare de visare ce mă inspiră să fac proiecte noi. Iar în următoarea duminică mă minunez cum, datorită echipei noastre de muncitori, aceste clădiri cresc văzând cu ochii.

Care e cheia succesului și cum ai găsit-o?

Am citit mai multe cărți despre secretul succesului, dar oricum cele mai bune lecții le-am învățat de la viață. Una dintre aceste lecții e că avem mai multe chei, dar o singură broască. Dacă alegem cheia potrivită, ușa ni se deschide. Asta e cheia succesului. În plus, entuziasmul, ambiția și plăcerea de a risca merg mână în mână pe acel drum unde se află secretul succesului.

Ce își mai poate dori o femeie de succes ca tine?

Vreau ca, peste ani și ani, să știu că părinții mei și toți oamenii pe care îi iubesc sunt mândri de mine.

Text: Tatiana Corcebaș-Onica


comments powered by Disqus