„Sportul m-a determinat să-mi schimb viața”

Pentru că „Zoralé jiuvlia”

26/07/2016

Un Women Moldova (ONU Femei) în colaborare cu jurnalista Elena Sîrbu lansează campania „Zoralé jiuvlia” care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Campania constă în publicarea a 12 istorii de succes ale femeilor rome, lidere în domeniile lor, pentru a sparge stereotipurile existente atât în comunitatea romă cât și în afara ei. Rasputin.md a decis ca să se alăture campaniei și vă prezintă prima protagonistă a acestei inițiative. Stela Savin învaţă în clasa a opta la un liceu din oraşul Hînceşti. Este o elevă sîrguincioasă şi foarte responsabilă. Ea provine dintr-o famile tradiţională romă şi este al cincilea copil din cei șapte. Cele două surori ale Stelei la fel au făcut sport, însă s-au căsătorit şi au fost nevoite să abandoneze această ocupație. Unul dintre fraţii ei este Campionul European din 2013 la luptele K1 şi asta o motivează mult pe tînăra sportivă.

„Sportul m-a determinat să-mi schimb viața”

„Îmi amintesc cînd eram mică cum tata mă lua de mînă şi ne duceam să privim întrecerile sportive ce aveau loc în oraş şi unde nemijlocit participau fraţii mei. De mică m-am îndrăgostit de sport, probabil din cauza că acasă fraţii mei se antrenau şi mie îmi plăcea, nu doar să-i privesc, dar şi să le imit mişcările,” a mărturisit Stela.                                   

„Eu mereu mă întreb de ce oare fetele cred că nu pot să facă ceea ce pot face băieţii? Dacă insişti şi tinzi spre ceva cu adevărat atunci obstacolele le treci cu usurinţă. Eu nu vreau să abandonez şcoala, sportul şi să mă căsătoresc. Asta este decizia mea şi am să lupt pentru ea deoarece eu am un vis şi voi face tot posibilul ca el să se realizeze”, spune Stela. 

Stela_DSC6024

Stela face box de doi ani iar visul ei este să devină campioana lumii. Ea a participat la unele competiţii regionale unde a cîştigat locuri de frunte. Nu i-a fost uşor deoarece a întîmpinat prejudecăţi chiar din partea comunităţii rome, însă avînd susţinerea familiei şi a antrenorului său, merge cu dîrzenie mai departe. Cu toate că are un regim strict, care nu-i permite să aibă mult timp liber, Stela le reuşeşte pe toate inclusiv să-şi ajute familia în treburile casnice. Iar atunci cînd apare pe ring ea se comportă ca o adevărată luptătoare căreia nu-i este frică de adversar. 

„Preţul succesului este voinţa, munca grea, dedicarea la antrenamente şi determinarea de a cîştiga, asta ne învaţă antrenorul 

nostru. Şi orice nu s-ar întîmpla trebuie să contezi doar pe sine. În box există reguli dure pe care trebuie să le respecţi şi să-ţi stimezi adversarul indiferent de partea cui va fi victoria. Ringul este locul unde instrumentele principale devin precizia şi psihologia. Ele trebuie să fie bine calculate”, spune Stela.

Antrenorul ne-a mărturisit că Stela are un potenţial foarte mare să facă carieră în sport. Ea este puternică şi perseverentă.

„Eu onorez tradiţiile noastre rome şi niciodată nu le voi uita, dimpotrivă, le voi promova mai departe. Însă sunt categoric contra abandonului şcolar sau mariajului timpuriu deoarece noi, fetele rome, tot avem visuri, planuri, aptitudini ca şi calităţi de a face ceva util atât pentru sine cât şi pentru întreaga societate”, susţine Stela.

Stela_DSC5929

 

Acest articol este parte din campania „Zoralé jiuvlia” („femei puternice” în limba romani) care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Articolul este realizat de jurnalista Elena Sîrbu în colaborare cu UN Women în Moldova (Agenția Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor). Aceast articol este parte din campania „Zoralé jiuvlia” („femei puternice” în limba romani), care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Articolul este realizat de jurnalista Elena Sîrbu în colaborare cu UN Women în Moldova (Agenția Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor).

Foto Credit: UN Women Moldova / Diana Savina


comments powered by Disqus